Trump får kritik för att inte ha besökt Gettomonumentet

Ivanka Trump. Foto:f lickr – wikipedia.

Amerikanska toppolitiker brukar avlägga ett besök vid monumentet över gettoupproret i Warszawa 1943, men Donald Trump överlät det besöket till dottern Ivanka.

Det togs illa upp av Polens judiska ledare som i ett uttalande kritiserade den amerikanska presidenten.

Sedan kommunismens fall 1989 har alla amerikanska presidenter och vice presidenter alltid besökt monumentet över gettots hjältar, skriver Warszawas judiska ledare. Vi beklagar djupt att president Donald Trump ansåg det lämpligt att bryta med denna värdiga tradition. Vi hoppas att denna nonchalans inte är ett utryck för det amerikanska folkets känslor och attityder.

Ivanka Trump lade ner en krans vid Gettomonumentet, som är rest vid en plats där tyska styrkor och judiska partisaner flera gånger drabbade samman under andra världskriget. Därefter besökte hon det närliggande Museet över de polska judarnas historia.

Ivanka Trump är gift med Jared Kushner, en amerikansk jude som har Trumps uppdrag att fixa fred i Mellanöstern. (Polskie Radio och wB 6 juli 17)