Lech Wałęsa förd till sjukhus

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa. Foto: wikipedia

Förre presidenten och Solidaritetslegenden, Lech Wałęsa fördes på lördagen till sjukhus med akuta hjärtproblem. Hans liv är inte i fara men läkarna bestämde att hålla honom kvar för observation.

Det innebär att Wałęsa inte kan delta i den motdemonstration mot den månatliga föreställning som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess anhängare arrangerar för att minnas Smolensk-olyckan och samtidigt göra en politisk manifestation. Wałęsa bestämde sig för det när polisen den 10 juni med våld avlägsnade motdemonstranter, däribland förre oppositionsledaren Władysław Frasyniuk.

Jag beklagar att jag inte kan delta i demonstrationen den här gången, på måndag väntar mig ytterligare undersökningar, säger han till tidningen Gazeta Wyborcza. Men nästa månad, den 10 augusti, kommer jag att vara med om läkarna får mig på fötter tills dess.

Den forne Solidaritetsledaren vädjar till sina meddemonstranter att vara försiktiga.

Låt inte situationen bli okontrollerad och förvandlas till ett inbördeskrig, säger han. Låt demonstrationen vara fredlig, det är så lätt att tillskriva oss onda avsikter, säger han.

Dorota Tubielewicz Mattsson