Motdemonstranter ska betala polisens höjda kostnader

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Olagliga sammankomster drar med sig större polisinsatser, och regeringen avser nu att införa en avgift för arrangörerna, som på det viset får bidra till polisens ökade kostnader. Det säger inrikesminister Mariusz Błaszczak.

Inrikesministern gjorde sitt uttalande efter måndagens protester mot regeringen, även om demonstranterna tycks ha hållit sig inom ramen för den nya lag som förbjuder motdemonstrationer.

Förra månaden satte sig demonstranterna på gatan för att hindra Smolenskgruppen att komma fram, och inför julimötet på måndagen – åttiosjunde sedan Smolenskolyckan 2010 – hade polisen satt upp stängsel längs vägarna fram till presidentpalatset där Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), skulle hålla sitt månatliga tal.

Talen har allt mindre kommit att handla om bön för Smolenskoffren och allt mer om partipolitik. Det har inneburit att oppositionella grupper arrangerat protester mot regeringens politik i samband med Smolenskmötena. Därför antog parlamentet i våras en lag som i praktiken var avsedd att stoppa motdemonstrationer den 10 varje månad.

Demonstranterna höll sig emellertid på avstånd från Smolenskgruppen och avslutade sin protest innan Kaczyński var framme vid presidentpalatset. Det kom inga rapporter om våld under måndagskvällen, men polisen grep 44 personer för olika förseelser, bland annat kommer åtta personer att åtalas för störande av religiös högtid.

Lagen om offentliga sammankomster ska nu alltså få ett tillägg som stadgar att motdemonstranter ska betala för polisens kostnader. (Polskie Radio och wB 11 juli 17)