Macierewicz: Wałęsa är en förrädare

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

De flesta av deltagarna i motdemonstrationen är kommunister, och Lech Wałęsa, en av de mest fruktade säkerhetsagenterna, är deras symbol. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på tisdagskvällen till statliga TVP med anledning av måndagens demonstration mot den åttiosjunde månatliga sammankomsten med anledning av Smolenskolyckan 2010.

Demonstranterna är en utomordentligt hemlig grupp av människor med mycket, mycket onda samveten, sade försvarsministern. De som skanderade ”Walesa” är förrädare, för Wałęsa har under de senaste decennierna varit frihetsrörelsen Solidaritets värsta förrädare.

Försvarsministern tillhör liksom PiS-ledaren Jarosław Kaczyński dem som redan på 1980-talet anklagade Solidaritetslegendaren Wałęsa för samröre med den kommunistiska regimens säkerhetspolis. Frågan har diskuterats i fyra decennier.

Den förre Solidaritetsledaren och expresidenten hade planerat att delta i måndagens Smolenskmöte men togs in på sjukhus för hjärtproblem. Att motdemonstranterna skanderade Wałęsa, som dessutom talat om att åter ställa upp på den politiska scenen om det behövs var alltså inte välkommet för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Macierewicz är också den främste förespråkaren för teorin att Smolenskplanet 2010, då president Lech Kaczyński och 95 andra omkom, inte störtade utan utsattes för ett politiskt attentat på initiativ av Ryssland. (Rzeczpospolita och wB 11 juli 17)