Polackerna säger nej tack till Smolenskmötena

Motdemonstranter inför juli månads Smolenskmöte. 
Foto: Sympatycy Komitetu Obrony Demokracji FB.

De månatliga Smolenskmötena som arrangeras av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är inte särskilt uppskattade av polackerna. Det är inte heller de motdemonstrationer som numera ordnas lika konsekvent.

Smolenskmötena arrangeras den tionde varje månad till minne av flygolyckan 2010 då president Lech Kaczyński och 95 andra omkom. Programmet inleds med kyrkobesök, parad till presidentpalatset och tal av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Det har hittills hållits 87 månadsmöten.

Efterhand som mötena blivit alltmer inrikespolitiska har även protester organiserats. Det fick PiS-regeringen att införa en lag som stadgar att endast ett arrangemang får ordnas på en och samma plats vid ett och samma tillfälle. Det har inte hjälpt, och i juni lyfte polisen bort motdemonstranter utanför presidentpalatset.

Nu har TVN låtit opinionsinstitutet Millward Brown undersöka vad medborgarna egentligen tycker om Smolenskmötena, och resultatet är synnerligen negativt. 67 % tycker att man ska sluta med de månatliga mötena, 53 % tycker att motdemonstrationerna ska ställas in.

22 % anser att Smolenskmötena måste hållas, och 31 % att motdemonstrationerna måste hållas.

På det hela taget en stor majoritet vill slippa de hätska politiska mötena den tionde varje månad, men förståelsen för motdemonstrationerna tycks vara lite större. I augusti visar det sig om folkets vilja har någon betydelse i det här fallet. (TVN och wB 14 juli 17)