Även USA protesterar men PiS ger inte efter

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz. flickr.

Regeringen kommer inte att ge efter för trycket hemma eller utomlands och stoppa den nya lagen om Högsta Domstolen. Det sade premiärminister Beata Szydło på torsdagskvällen i ett tal i statliga TVP.

Vi låter oss inte skrämmas av dem i Polen och utlandet som försvarar elitens intressen, sade premiärministern. Elitens aggression och frustration stoppar inte våra reformer.

Och trots att Donald Trump uttalade sådan sympati för regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) politik har nu också USA uttryckt oro för vad som händer i Polen.

Vi är oroade över att regeringen fortsätter att driva igenom en lagstiftning som tycks begränsa domstolen och som riskerar att försvaga rättssäkerheten i Polen, sade Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Lagen antogs på torsdagen och diskuteras nu i senaten.

Förändringarna i rättsväsendet gör nu äntligen slut på det kommunistiska inflytandet i Polen, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak till statliga TVP.

När senaten godkänt förslaget går det vidare till president Duda, som har möjlighet att stoppa det med sitt veto, men som inte väntas göra det. (Polskie Radio, TVP och wB 21 juli 17)