Var tredje polack stöder PiS

Drygt en tredjedel av polackerna, 37 %, stöder regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i opinionsinstitutet Ibris julimätning. Trots alla protester och demonstrationer den senaste tiden har regeringspartiet ökat med 3 % sedan förra månaden, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Samtidigt är resultatet – oavsett generösa barnbidrag och löften om sänkt pensionsålder – 1 % lägre än i valet 2015.

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som förlorade makten för snart två år, sedan landar på 21 %, 2 % lägre än i juni och 4 % lägre än i valet.

Det tredje största partiet, liberala Moderna (Nowoczesna), ligger på 9 %, mot 7,6 % valet. Moderna grundades våren 2015 inför parlamentsvalet i oktober men är nu helt etablerat och har också sina egna skandaler.

Kukiz’15 får 8 % och Bondepartiet PSL 5 %.

Ibris har också undersökt polackernas inställning till regeringen, men för nyhetsportalen onet.pl.

Enligt den opinionsmätningen säger över hälften, 52,6 %, av de svarande tydligt att de är motståndare till Beata Szydłos regering. Den visar också att PiS-regeringen har lågt stöd bland ungdomar, bara 5 % i åldrarna 18–25 år är positiv till regeringen. Sedan ökar stödet högre upp i åldrarna, bland dem som är över 70 år gillar nästan hälften, 47 %, Szydłos regering.

Lite mer spekulativ är frågan om vilken regering de svarande skulle föredra idag – PiS eller den förra regeringen som var en koalition mellan den förra regeringen, som var en koalition mellan Medborgarplattformen och Bondepartiet. 37 % föredrar PiS-regeringen, och 38 % Medborgarplattformen-Bondepartiet. Resten, 34 %, ville inte ta ställning i frågan, och skillnaden i antalet röster är liten. Men just nu föredrar en liten majoritet den regering som i sju år företräddes av Donald Tusk. (Rzeczpospolita, onet.pl och wB 21 juli 17)