Kaczynski stämmer Walesa

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa. Foto: wikipedia

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jaroslaw Kaczynski går ut i krig mot förre presidenten och Solidaritetslegenden Lech Walesa. Kaczynski stämmer Walesa för förtal. Närmare bestämt handlar det om att Walesa antytt att Kaczynski är psykiskt sjuk samt att han bidragit till sin brors död i Smolensk-olyckan.

Kaczynski kräver en ursäkt. Walesa tänker inte be om ursäkt.

Stämningen innehåller hela sex punkter, skriver Gazeta Wyborcza. Bland annat kräver Kaczynski att Walesa ska formulera en utfästelse där han ber om ursäkt för att på FB ha riktat osanna och lagstridiga anklagelser. Förra året skrev Walesa på sin FB-vägg att Jaroslaw Kaczynski hade tvingat planet att landa i Smolensk den 10 april 2010 och nu kastar över ansvaret för olyckan på andra, att han inte var psykiskt frisk samt att han gett order om att fingera Walesas samarbete med den kommunistiska säkerhetstjänsten. Kaczynski anklagar Walesa även för att ha vanhedrat broderns, Lech Kaczynskis, minne.

Kaczynskis juridiska ombud hävdar att Walesas styrs av en personlig motvilja mot bröderna Kaczynski och att hans mål är att förödmjuka PiS-ledaren och ”beröva honom all respekt”.

Walesa svarar med att han inte tänker ta tillbaka ett enda ord av det han sagt och skrivit.

Dorota Tubielewicz Mattsson