Duda populär inför nästa presidentval

President Andrzej Duda, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och borgmästaren i Slupsk Robert Biedron.

Om det vore presidentval idag skulle president Andrzej Duda få 36,2 % av rösterna – alltså drygt en tredjedel.

En femtedel, 20,5 % skulle lägga sin röst på förre premiärministern Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska rådet. Robert Biedroń, en gång Polens första homosexuella parlamentariker och idag borgmästare i Słupsk, skulle få 16,3 %.

Övriga tänkbara kandidater får betydligt färre röster – 7,7 % för populistledaren Paweł Kukiz, 4,2 % för Bondepartiets ordförande Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och 2,6 % för monarkisten Janusz Korwin-Mikke.

Ryszard Petru, ordförande i liberala Moderna, ligger ännu sämre till – bara 1,5 % kan tänka sig honom som president. Och ultranationalisten Marian Kowalski skulle dra till sig 1,2 %. Nästan 10 % är emellertid osäkra, vilket alltså även resultatet är.

Undersökningen gjordes av opinionsinstitutet Ibris dagarna efter president Dudas veto mot två av de kontroversiella lagarna om domstolsväsendet.

I andra opinionsmätningar som gjordes kort före vetot låg president Duda också bäst till – opinionsinstitutet Kantar Brown rapporterade till exempel i mitten av juli att Duda skulle få 52 % i ett presidentval, mot 44 % för Donald Tusk. Den mätningen gjordes kort efter Tusks vittnesmål i en annan rättegång, där företaget Amber Gold som misstänks ha lurat sparpengarna från 18 000 polacker. Tusk kallades att vittna eftersom hans som arbetat i ett företag med kontakter med Amber Gold. Sonen frikändes emellertid i maj i år, efter fem års utredande.

Även en Ibris-undersökning för nyhetsportalen onet.pl som publicerades i förra veckan visar att Duda kan räkna med en tredjedel av rösterna i en första valomgång.

Intressant är Robert Biedroń får så många röster – han ses som vänsterpolitiker men har betydligt mer stöd än de två vänsterpartierna Vänsteralliansen (SLD) och Tillsammans. (Rzeczpospolita 2 augusti 17)