Stödet för PiS är högre än någonsin

Partiloggan.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) skulle få 40 % av rösterna om det vore val idag. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ibris. Det är till och med högre än i valet 2015, då partiet fick 38 %. På landsbygden och bland lågutbildade ligger PiS på över 50 %, rapporterar nyhetsportalen OKO.press.

Trots de stora demonstrationerna i juli skulle oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och det liberala partiet Moderna inte få mer än 27 % av rösterna tillsammans – 21 % + 6 %. Populistiska Kukiz’15 har ett stabilt stöd och landar på 11 %, men varken Bondepartiet (PLS) eller Vänsteralliansen (SLD) skulle ta sig över 5 %-spärren. 8 % av de tillfrågade hade inte bestämt sig för vilket parti de skulle rösta på.

Många studier visar att PiS-väljarna är skeptiska till delar av partiets politik. En stor majoritet – även PiS-are – stödde president Dudas veto mot lagarna om Högsta domstolen och om Domstolsrådet. Många ogillar också miljöminister Jan Szyszkos avverkning av urskogen Białowieża, som är en nationell stolthet. Även konflikterna med EU och den utvecklade nepotismen ogillas av många PiS-väljare.

Att stödet för partiet ökar måste bero på den förbättrade ekonomin, det goda läget på arbetsmarknaden och det generösa flerbarnsbidraget, resonerar OKO.press. Även motståndet mot att ta emot flyktingar uppskattas av befolkningen som upplever att Polen är ett säkrare land utan invandrare.

PiS har lyckats få ut budskapet att regeringen tar hand om de vanliga polackernas öden och alla problem som har betydelse. Kampanjerna om goda polacker som patriotiska nationalister ger en symbolisk tillfredställelse. (OKO.press 8 aug 17)