Inrikesministern försvarar passbilderna

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Förslaget om att de polska passen i framtiden ska innehålla bilder från landets tid som stormakt har inte fallit Litauen och Ukraina på läppen. Det är bland annat bilder från (litauiska) Vilnius och (ukrainska) Lviv som är aktuella.

De nya passen ska utfärdas till 100-årsjubileet nästa år, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak. Det som hänt vid vår östra gräns är en del av den polska historien.

Naturligtvis skulle vi ha protesterat om Tyskland fått för sig att ha bilder av Szczecin eller Gdańsk i sina pass – men det är en helt annan sak, Tyskland startade andra världskriget, säger ministern.

2018 firar Polen hundraårsjubileum som självständig stat efter ett drygt sekels ockupation av stormakterna Ryssland, Österrike-Ungern och Preussen. Före den sista delningen 1795 ingick Litauen och Ukraina i det polska samväldet.

Efter andra världskriget flyttades Polen på Stalins begäran ett tiotal mil västerut. Delar av östra Polen tillföll Vitryssland och Ukraina och det som då var östra Tyskland – med städer som Gdańsk, Szczecin och Wrocław – blev polskt territorium. En stor folkförflyttning följde, polacker i öst som plötsligt blev hemlösa transporterades till de nya områdena i väst, och de tyskar som bodde där fördrevs till det nya förminskade Tyskland. (Wirtualna Polska 10 aug 17)