Makten darrar inför folket

Demonstrationen mot PiS den 10 juli. 
Foto: Sympatycy Komitetu Obrony Demokracji FB.

Krypskyttar på taken, stängsel, vattenkanoner, horder av poliser, stora polisbilar parkerade överallt, kilometer av avspärrningar – så ser centrala Warszawa ut inför den månatliga ceremonin till minne av offren i Smolensk-olyckan den 10 april 2010. Det är 88:e gången nu och för varje gång stiger temperaturen bland demonstranterna och motdemonstranterna.

På ena sidan står makten och PiS-anhängarna. På andra sidan står vanliga polacker, oppositionen och medborgerliga icke-statliga organisationer. Å ena sidan PiS privata stat och å den andra det vanliga medborgerliga Polen. Så ser Polen ut sommaren 2017. Tråkigt, tragiskt och farligt.

Dt ska skapa säkerhet och trygghet åt deltagare i samtliga manifestationer, säger polis, brandmän och säkerhetsagenter till nyhetsportalen OKO.press. 445 bilar, 8 fängelsebilar, 2 vattenkanoner, 3 megafoner med mycket hög ljudstyrka, en buss och 5 ambulanser ska befinna sig ute på gatorna kring presidentpalatset där PIS-ledaren Jarosław Kaczyński håller sitt politiska tal.

Makthavarna tycks vara mycket måna om medborgarnas säkerhet. Eller handlar det om att skrämma upp motdemonstranterna som redan vid tidigare tillfällen blivit anhållna, misshandlade, hotade etc. Är det säkerhet det gäller eller är det brott mot mötesrätten? Vem siktar krypskyttarna på? Det är knappast PiS-anhängarna …

Motdemonstrationerna har hittills varit fredliga och ingenting tyder på att detta ska ändras. Säkerhetspådraget skapar otrevliga associationer (till krigstillståndet 1981-1983), sprider rädsla bland Warszawabor och turister och förstör bilden av Polen utomlands.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa är rädd. Partiet fruktar folkmassorna, protesterna och de fredliga motdemonstranterna. Precis som alla diktaturer fruktar PiS folket. Därför kan vi räkna med att makthavarna även i fortsättningen kommer att gömma sig bakom hot, trakasserier och allt större säkerhetspådrag.

Dorota Tubielewicz Mattsson