PiS backar om Miłosz

Nobelpristagaren Czesław Milosz.
Foto: Rönnells

Utbildningsdepartementet backar nu i fråga om Nobelpristagaren Czesław Miłosz dikter i läroplanen för gymnasieskolorna. Nu plockas han in igen.

I egenskap av polsk poet och Nobelpristagare har Czesław Miłosz en garanterad plats i kursplanerna för de polska gymnasieskolorna, meddelar departementet. Frågan om varför han plötsligt togs bort besvaras dock inte.

Det är inte första gången PiS-regeringen avlägsnar betydande polska författare ur kursplanerna. När PiS var vid makten första gången (2006-2007) försökte man plocka bort stora författare som Witold Gombrowicz och Bruno Schultz. Nu blev det Miłosz tur. På vilket sätt passar de inte in i regeringspartiets historiepolitik och verklighetsuppfattning? Är de för ”modernistiska”, ”antipolska” eller handlar det helt enkelt om att PiS-politikerna inte förstår deras verk och deras sätt att närma sig verkligheten? Med tanke på att skolministern Anna Zalewska själv sägs vara polonist är det häpnadsväckande att hon inte förstår Miłosz betydelse för den polska poesin.

Tack vare uppmärksamheten tycks regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu ha ändrat sig. Partiet vill väl inte riskera samma reaktioner som 2007. Då blev det ett ramaskri av protester och kritik och Gombrowicz och Schultz slog plötsligt rekord i läsarsiffror. Alla skulle då i ren protest läsa deras böcker. En renässans för Miłosz är nu att vänta och det är ytterst välkommet. Man får aldrig nog av Miłosz dikter.

Dorota Tubielewicz Mattsson