– Szydło är totalt utarbetad!

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz. flickr.

Premiärminister Beata Szydło är totalt utarbetad och under ständig press från Jarosław Kaczyński. På ett och ett halvt år har hon blivit ett psykiskt vrak, skriver tidskriften Newsweek och hänvisar till en källa inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Dels måste hon uppfylla ordföranden Jarosław Kaczyńskis förväntningar, dels trycker finansminister Mateusz Morawiecki på i regeringen. Det tidigare goda samarbetet med president Andrzej Duda funkar inte längre, säger källan.

Som exempel tas dagen då president Andrzej Duda meddelade att han inlade sitt veto mot två kontroversiella domstolslagar – som därmed inte kan träda i kraft.

Szydło beordrades att omedelbart uppsöka presidenten: han måste ta tillbaka sitt uttalande och underteckna de nya lagarna. Duda vägrade och Szydło fick åka tillbaka till partihögkvarteret och långt samtal informera en missnöjd Kaczyński.

Hon beordrades då att redan samma kväll göra ett uttalande i statliga TVP som skulle ta udden av Dudas agerande.

Szydło håller sig kvar med ren viljekraft, hon bemöter Kaczyńskis krav med ödmjukhet och säger inte emot, säger Newsweeks källa. Enda syftet är att överleva. Hon vet att den som säger emot Kaczyński slutar som Marcinkiewicz.

Kazimierz Marcinkiewicz var premiärminister i början av PiS förra regeringsperiod 2005–2007. Han försökte vara självständig som regeringschef men föll i onåd och utsattes för en förtalskampanj. Därefter avsattes han och Kaczyński klev själv upp på taburetten. Szydło är i samma läge – hon är handplockad av Kaczyński och han kan byta ut henne om hon inte är till lags. President Duda är vald av folket och inte lika lätt att hunsa med.

Kaczyński säger att Beata kommer att realisera 30–40 % av hans önskemål, uppger källan från partihögkvarteret. Han är ofta irriterad, han säger till sina medarbetare att det är dags att öka tempot men att regeringschefen tydligen inte håller med honom. Han klagar över att Beata spelar i en annan liga, att man måste man förklara sådant för henen som hon redan borde ha förstått.

Men även om det verkar som att Jarosław Kaczyński snart byter ut premiärminister, så har det hittills ännu bara stannat vid hot, konstaterar tidskriften. (Newsweek.pl och wB 12 aug 17)