Försvarsdepartementet tog kontakt med amerikansk Putinvän

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: FB.

Dana Rohrabacher heter en republikansk kongressledamot i USA, sedan många år vän till den ryske presidenten Vladimir Putin. Han har kontakter med ryssar som underrättelseagenten Ribnat Ahmetjin och juristen Natalia Veselnitska (som erbjöd president Trumps son graverande material om Hillary Clinton). FBI har varnat för att Rohrabacher utnyttjas av och rent av blivit rekryterad av den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Nu har det polska försvarsdepartementet och försvarsminister Antoni Macierewicz inlett kontakter med Rohrabacher. Och det trots att polska ambassaden i Washington varnat för den omstridde republikanen. I förra veckan träffade han såväl försvarsministern som utrikesminister Witold Waszczykowski och ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), Jarosław Kaczyński. Det var för övrigt inte Macierewicz första kontakt med den amerikanske Rysslandsvännen.

De regimtrogna medierna har försökt ligga lågt med nyheten, men tidningen Gazeta Wyborcza har ställt den centrala frågan om syftet med detta möte. Svaret är inte glasklart.

Försvarsdepartementet tog kontakt med Rohrabacher i syfte att diskutera säkerheten i regionen och den aggressiva och konfrontativa ryska politiken, säger departementets presstalesperson Aneta Pęzioł-Wójtowicz, som inte förnekar att Rohrabacher är vän till och anhängare av Putin.

Under mötet har man ”utbytt åsikter”, säger Pęzioł-Wójtowicz.

Men är det lämpligt att ”utbyta åsikter” med en person som samarbetar med människor från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU? Det är ju att förmedla information direkt till Putin.

Pęzioł-Wójtowicz påstår också att departementet inte varnats av polska ambassaden i USA – men varningar från förra året finns dokumenterade.

Spänningen inför försvarsminister Antoni Macierewicz kontakter med människor som har anknytning till GRU stiger nu. Journalisten Tomasz Piąteks bok* Macierewicz och hans hemligheter avslöjar försvarsministerns många ansikten (eller masker). Men frågorna om vad som döljer sig bakom Macierewicz, Waszczykowskis och Kaczyńskis agerande hopar sig alltmer.

Dorota Tubielewicz Mattsson