PiS leder alltjämt i opinionen trots missnöje efter stormen

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 33,4 % av rösterna, vilket är en ökning med 1,1 % sedan förra mätningen.

Det tycks inte som att den splittring i partiet som kom i dagen när president Andrzej Duda inte undertecknade två av de tre kontroversiella lagarna om domstolsväsendet, skriver tidningen Rzeczpospolita. Inte heller tycks de omfattande protesterna mot domstolslagarna i slutet av juli ha påverkat regeringens popularitet eller konflikten mellan presidenten och försvarsminister Antoni Macierewicz.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som får 22,8 %, kan räkna hem en ökning med 2,2 %. Även det liberala partiet Moderna går framåt och får 10,6 % (+0,4). De två tillsammans får lika många röster som PiS.

Populistiska Kukiz’15 tappar drygt 4 % och landar på 7,8. Vänsteralliansen (SLD) får 5,3 % (-0,9), Bondepartiet PSL som ligger och vacklar på 5 %-spärren har förlorat 0,2 % och hamnar under gränsen den här månaden.

Undersökningen gjordes efter PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis utspel om krigsskadestånd från Tyskland med anledning av andra världskriget. Enligt opinionsmätningarna anser en stor del av polackerna tycker att det inte är mer än rätt att tyskarna betalar för den skada nazisterna åsamkade Polen under kriget. De förfärliga stormarna som drabbat stora delar av Polen, och som lett till mycket kritik mot regeringen, pågick efter undersökningen och har alltså inte påverkat resultatet.

Nästan 11 % av väljarna är osäkra på vilket parti de vill stödja. (Rzeczpospolita 17 aug 17)