Polisen övervakar oppositionen

Partiledaren Ryszard Petru. Övervakas av specialpolis.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Avslöjandena om att polisen satt utvalda medborgare – som Ryszard Petru, ledaren för oppositionspartiet Moderna, och medlemmar av medborgarrörelsen KOD (Kommittén för Demokratins försvar) och organisationen OR (Polens medborgare) – under övervakning har väckt debatt i Polen.

Till övervakningen har använts polisens främsta experter på övervakning, som till vardags arbetar med övervakning och infiltrering av kriminella gäng. Avlyssning kan ske upp till fem dagar utan domstolsutslag, och för övervakningen har man förfogat över specialkonstruerade förarlösa övervakningsbilar. Det skriver den regimkritiska tidningen Gazeta Wyborcza.

En speciell avdelning har inrättats inom polisen, alla tillgängliga tekniska åtgärder har satts in, och avsikten har varit att sätta upp en databas om landets mest kända och aktiva oppositionella.

Polisledningen har tidigare försvarat sig med att avsikten varit att skydda oppositionen, men åklagarmyndigheten ska nu göra en utredning.

Debatten har naturligtvis också förts i parlamentet där parlamentariker från partiet Moderna (Nowoczesna) krävt en förklaring. De har dock inte fått något svar, varken från premiärminister Beata Szydło, inrikesminister Mariusz Błaszczak eller justitieminister Zbigniew Ziobro.

Błaszczak har däremot luftat sin uppfattning om den övervakade Moderna-ledaren:

Allt Ryszard Petru gör är skrattretande. Det är kanske orsakat av hans komplex, han har familjeproblem, sade inrikesministern till TVN.

En sak är säker. Nu när man börjat övervaka den politiska oppositionen med hjälp av illegala metoder och samlar data om enskilda personer håller Polen på att förvandlas till en polisstat. För om man påstår att man övervakar oppositionella för deras egen säkerhet kan man också fängsla dem för deras egen säkerhet.

Dorota Tubielewicz Mattsson