Polsk ambassadör hotar tyska journalister

Polens ambassadör i Berlin, Andrzej Przyłębski.
Skärmdump från Polskie Radio.

Vi iakttar er noga! Det säger Polens ambassadör i Berlin, Andrzej Przyłębski, till tyska journalister.

Przyłębski hävdar att tyska medier förvanskar bilden av Polen och hotar att anmäla dem till den religiösa och nationalistiskt färgade organisationen Reduta Dobrego Imienia (Det goda namnets försvar).

Vissa tyska journalister skriver om Polen på ett skandalöst sätt, säger ambassadören till nyhetsbyrån PAP, de fokuserar på oppositionen och redogör inte för regeringens argument. Det ”antipolska narrativet” ger en falsk och ensidig bild av Polen. Det är ett bevis på att pluralismen i de tyska medierna lämnar mycket i övrigt att önska.

Przyłębski utlovar en noggrann granskning och tyska mediers chefredaktörer kommer att informeras om reportrarnas inkompetens, brist på professionalism och slarvighet.

Tidningen Süddeutsche Zeitung går enligt Przyłębski i spetsen för den antipolska och ohederliga tyska pressen. Han gick till frontalattack mot en reporter som skrivit om hans hustru, Julia Przyłębska, av regeringen handplockad till ordförande i Konstitutionsdomstolen (KD), vars kompetens och agerande har ifrågasatts.

Hans uttalande har nu i tysk översättning publicerats på ambassadens hemsida.

Andrzej Przyłębski är en av det regerande partiet Lag och Rättvisas (PiS) påläggskalvar. Misstänkt för att under täcknamnet ”Wolfgang” ha samarbetat med den kommunistiska säkerhetstjänsten och skrivit rapporter om polacker i dåvarande Västtyskland har han, bevisen till trots, frikänts av IPN (Nationella minnesinstitutet). Motiveringen lyder att han visserligen undertecknat ett avtal med säkerhetstjänsten men att han aldrig agerat som hemlig agent. I IPNs arkiv finns det dock ett 30-tal anteckningar, rapporter och kvitton som tyder på det motsatta.

Så när Andrzej Przyłębski säger att han tänker hålla ett öga på de tyska journalisterna så vet han vad han talar om och hur man går till väga. Undrar bara om de berörda tyska journalisterna blev rädda.

Dorota Tubielewicz Mattsson