Dudas popularitet ökar kraftigt efter vetot

President Andrzej Duda. Foto: EU-parlamentet.

Två tredjedelar av polackerna uppskattar president Andrzej Duda. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos. Det är 10 % fler än i förra månaden. Idag är bara 28 % missnöjda med presidenten och hans sätt att sköta sitt arbete.

Den ökade populariteten beror huvudsakligen på att han lade in sitt veto mot två av de tre kontroversiella lagar om domstolsväsendet som parlamentet antog i förra månaden – de lagar som möttes av stora demonstrationer på gatorna och som EU nu har kritiserat.

Parlamentets arbete faller däremot inte folket på läppen – bara 24 % tycker att de folkvalda sköter sig enligt förväntningarna.

Men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ligger enligt en annan mätning från Cbos bättre till än någonsin i opinionen – hela 42 % skulle rösta på PiS om det vore val idag. Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 20 % av rösterna, populistiska Kukiz’15 8 % och liberala Moderna 6 %. Med 4 % vardera skulle varken Bondepartiet (PSL) eller Vänsteralliansen (SLD) ta sig in i parlamentet om det vore val idag. (Rzeczpospolita 28/29 aug 17)