Tv-profilen Grzegorz Miecugow har gått ur tiden

Tv-profilen Grzegorz Miecugow.
Foto: Michał Sovkowski.

Den kände radio- och tv-journalisten Grzegorz Miecugow avled i lördags 61 år gammal.

Miecugow, som var född 1955 och som var son till en känd journalistprofil i Kraków, började som journalist i mitten av 1980-talet. Efter kommunismens fall blev han knuten till den nya privata tv-kanalen TVN och var bland annat programledare för första säsongen av polska Big Brother. Mest känd blev han dock som nyhetsjournalist.

Han var en av dem som drog igång nyhetskanalen TVN 24 och var programledare för två program som med tiden blev kultförklarade: Inny punkt widzenia (En annan synvinkel) och Szkło kontaktowe (Kontaktlinsen). I det första avsnittet av Inny punkt widzenia förde han lågmälda samtal med kulturpersonligheter, vetenskapsmän och människor som hade något intressant att säga. Där såg man tydliga spår av hans filosofiska intresse, som grundats under hans studier i filosofi. Det andra programmets koncept var kvicka, inte sällan ironiska samtal och kommentarer till aktuella händelser. Tittarna kunde ringa till programmet och i direktsändning framföra sina åsikter. Programledarnas intelligenta, kultiverade sätt att samtala bröt mot det aggressiva och hätska tonläget i den politiska debatten och andra tv-program.

Programmet Szkło kontaktowe föddes ur frustrationen över det vegeterande Polen och jag var uppriktigt övertygad om att man måste ge frustrerade människor chansen att avsluta dagen med ett leende, berättade Miecugow i en intervju.

Grzegorz Miecugow var en av personerna bakom de nya medier som skapades i början av 1990-talet. Han kom till televisionen från radion, där han satt sin prägel på radiokanalen Trójka (Trean) som han sedermera blev chef för. Han var en av Polens mest uppskattade och respekterade journalister; en journalist ut i fingerspetsarna som till fullo behärskade konsten att lyssna på människor.

Dorota Tubielewicz Mattsson