Mediepropositionen läggs fram inom kort

Kulturminister Piotr Gliński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har flera gånger aviserat sin avsikt att ta itu med den privata mediemarknaden, och nu ser det ut som att en medieproposition är i faggorna.

Direkt efter maktskiftet hösten 2015 bytte regeringen ut en rad nyckelpersoner ut i de statskontrollerade medierna Polskie Radio, TVP och nyhetsbyrån PAP. Det var inte bara de högsta cheferna utan också enskilda programledare och reportrar vars rapportering bedömdes som alltför kritisk.

På partikongressen i somras tog PiS-ledaren Jarosław Kaczyński flera gånger upp situationen i den privata mediesektorn, som i stor utsträckning ägs av utländska mediehus.

Många länder har en lagstiftning som motverkar ägandekoncentration, sade Kaczyński, och vi avser att införa liknande lagar här, till gagn för medborgarna.

Flera andra prominenta PiS-politiker har också talat om vikten av att begränsa det utländska inflytande som förmedlas av de medieföretag som ägs av utländska företag.

På torsdagen sade kulturminister Piotr Gliński, som också har medierna inom sitt fögderi, att en medieproposition kommer tidigt i höst.

Överallt i den civiliserade världen finns lagar som begränsar det utländska ägandet av medierna, det gör det till exempel i både Frankrike och Tyskland, sade Gliński. Vi måste städa upp på marknaden, även om det inte blir några radikala förändringar. I polsk lag går gränsen vid 40 % för en enda ägare, men i Frankrike är det 7 eller 8 %. Nu ska Polen bli ett modernt land med civiliserade regler på det här området.

Tanken är att utländskt kapital ska få maka på sig till förmån för polskt, på samma sätt som de utländska bankerna på något år sedan fick restriktioner som gjorde att de sålde sina tillgångar i Polen och lämnade landet. Det har talats om att staten kan gå in som temporär ägare tills man hittat en lämplig köpare. (TVP, Polskie Radio, wirtualnemedia.pl och wB 7/8 sept 17)