PiS gör PR för sin domstolsreform i massiv kampanj

President Andrzej Duda. Foto: wikipedia.

Under fredagen ska president Andrzej Duda träffa regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ordförande Jarosław Kaczyński för första gången på mycket länge. De ska prata om presidentens lagförslag till reformering av domstolarna.

Enligt statskontrollerade TVP blev presidentens veto i juli en stor och otrevlig överraskning för PiS. Partiet ska då ha påmint presidenten om att han gått till val på ett löfte om att reformera rättsväsendet.

I den polska rättsliga traditionen ingår inte att riksåklagaren/justitieministern har full kontroll över domstolarna och kan handplocka domarna efter eget tycke och smak. Det är inte heller en del av den europeiska demokratiska traditionen. Därför blev Dudas veto väl mottaget av oppositionen men skapade en uppenbar kris i relationerna med PiS.

Nu planerar regeringen en massiv propagandakampanj för sin egen reform av rättsväsendet. Pengarna till kampanjen kommer från Polska Fundacja Narodowa (Polska nationella stiftelsen) som fått 100 hundra miljoner zloty (ca 240 miljoner kronor) för att sprida kunskap om Polen utomlands.

Presidentens rådgivare, juridikprofessor Michał Królikowski, säger i TVN24 att justitieministerns förslag var destruktiva och en kupp mot statens institutioner. Królikowski, som är mannen bakom presidentens två lagförslag, tycks vilja omöjliggöra regeringens planer på en kupp mot Domarrådet. Troligen kommer man att föreslå att tre femtedelar av röster i parlamentet ska krävas vid val av ledamöter till Domarrådet. Detta innebär att PiS tvingas söka efter en bred kompromiss. Det andra lagförslaget gäller Högsta domstolen och justitieministerns försök att bli av med majoriteten av de domare som idag sitter i HD.

En domares lojalitet mot PiS inte kan vara ett kriterium vid valet av ledamöter till Högsta domstolen, säger Królikowski.

Men justitieminister Zbigniew Ziobro har total kontroll över domstolarna och det är tveksamt om president Dudas förslag kommer att ha någon betydelse.

Polska Fundacja Narodowa (Polska nationella stiftelsen) är grundad av premiärminister Beata Szydło och ska enligt stadgarna ”visa Polens solidaritet och gästvänlighet, dess vetenskapliga framgångar, den rika kulturen, den fantastiska historien och unika naturen” för människor i andra länder. I stället ska stiftelsen nu använda skattepengar till att övertyga polackerna om att PiS domstolsreform är bäst.

Dorota Tubielewicz Mattsson