Gravida missbrukare ska få vård och utbildning

Barn som föds med fosterskador som orsakats av moderns alkohol- eller drogmissbruk bör få rättsligt skydd. Det föreslår Barnombudsmannen Marek Michalak, och förslaget lades fram den 9 september i samband med FAS-dagen.

FAS – Fetal Alcohol Syndrom – kallas de fysiska och neurologiska skador som drabbar fostret i livmodern om modern dricker alkohol eller använder droger.

Enligt förslaget ska domstolarna kunna döma missbrukande gravida kvinnor till behandling på sjukhus, där de kommer att erbjudas både vård och utbildning om hur gifter påverkar fostrets utveckling.

I Polen är 1 % av de nyfödda skadade av alkohol eller under fosterstadiet, visar siffror från Parpa, den myndighet som arbetar för att minska drog- och alkoholanvändningen i landet. I resten av världen är den siffran 0,3–0,9 %. (Polskie Radio 8 sept 17)