Polen satsar på kärnkraft till 2029

Energiinister Krzysztof Tchorzewski, PiS.
Foto: wikipedia.

Polen återupptar nu de tidigare planerna på att bygga kärnkraftverk. Det sade energiminister Krzysztof Tchorzewski nyligen. Vi bygger just nu våra tre sista kolkraftverk, samtidigt planerar vi vårt första kärnkraftverk. Det ska byggas i tre etapper, en reaktor i taget med fem års mellanrum, den första år 2029. Kostnaderna beräknas uppgå till 7 miljarder dollar.

Kol har i sekler varit Polens främsta energikälla, gruvbranschen ger många jobb och billig energi. Samtidigt innebär det stora koldioxidutsläpp.

EU-kommissionen påpekade i våras att Polen saknar en långsiktig energipolitik och föreslog dels kärnkraft, dels utbyggnad av vindkraften för att minska utsläppen. Tchorzewski svarade då att man kommit långt i planeringen som pågått länge.

År 2009 fattade Polen beslut att bygga ett första kärnkraftverk – det var ett svar på gaskonflikten mellan Ukraina och Ryssland, då Gazprom mitt i vintern av avbröt leveranserna till Ukraina. Det innebar att både Polen och Tyskland fick ont om gas eftersom leveranserna dit gick via Ukraina.

Men beslutet möttes av protester i de områden där kraftverket skulle kunna byggas, och senare uppstod också problem med finansieringen. När japanska Fukushima havererade i samband med en tsunami 2011 gick luften ur projektet.

Energidepartementet arbetar nu med en finansieringsplan och om drygt tio år ska den första reaktorn stå klar att tas i bruk, tror energiministern. (powerengeneeringint.com och wB 9 sept 17)