Duda har folkets stöd i allt högre grad

President Andrzej Duda.
Foto: presidentkansliet.

President Andrzej Dudas konflikter med försvarsminister Antoni Macierewicz och inte minst med Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), är allmänt kända. Och efter vårens och sommarens stridigheter, om dels vem som har att bestämma över krigsmakten i fredstid (presidenten, enligt grundlagen) och dels om de veton som Duda inlade mot två kontroversiella lagar om makten över domstolsväsendet, har han folket med sig, visar en undersökning från opinionsinstitutet Ibris.

Hela 75 % av de svarande, oavsett vilket parti de röstar på, anser att presidenten ska vara överbefälhavare, bara 15 % satsar på försvarsministern.

Men av dem som föredrar oppositionen är presidenten nationens ÖB i högre grad än bland PiS-väljarna, rapporterar tidningen Rzeczpospolita.

Den juridiskt skolade Dudas popularitet ökade också när han tog till orda i domstolsdebatten och utlovade snabba och bättre förslag till domstolslagar. Och just nu pågår möten bland partitopparna när man försöker komma fram till en lösning som alla kan acceptera.

Kaczyński, som motvilligt stödde Duda i ÖB-konflikten, återgick till sin iskalla attityd när domstolslagarna stoppades. Att Duda skulle vara PiS kandidat i presidentvalet om två år är knappast aktuellt. Enligt Kaczyńskis sätt att se inledde han på ett positivt sätt – medierna noterade roat att Duda tog instruktioner av Kaczyński i diverse situationer. Men sedan tycks han ha karskat upp sig och krävt att få ha och ge uttryck för egna åsikter.

Det finns olika falanger inom regeringspartiet – att försvarsministern som ingår i Kaczyńskis närmaste krets är illa sedd också av premiärminister Beata Szydło är heller ingen hemlighet. Vice premiärministern, högskoleminister Jarosław Gowin, har flera gånger sagt ifrån att han inte helhjärtat stödjer alla förslag som PiS driver igenom i parlamentet. Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki har siktet inställt på att rädda den polska ekonomin och bli oumbärlig för Kaczyński. Den från början opolitiske bankmannen trivs i maktens korridorer.

Gott om starka och inte helt eniga viljor i partiet alltså. Vill Duda hålla sig kvar i det politiska toppskiktet måste han förvalta partiets splittring väl – trots stor personlig impopularitet är Kaczyński Polens verklige makthavare och en skicklig politiker som förutser det mesta. (wB 13 sept 17)