Centralflygplatsen byggs väster om Warszawa

Den nya flygplatsen byggs väster om Warszawa nära motorvägen till Berlin och järnvägen. Bild: Google maps.

Den stora centralflygplats, som regeringen planerar, kommer att byggas nära Baranów fyra mil väster om Warszawa. Det meddelar nyhetsbyrån IAR, som fått uppgifterna från två olika källor.

Baranów ligger nära såväl motorvägen A2 (Berlin–Warszawa) som järnvägen mellan Warszawa och Żyrardów, som nyligen moderniserats.

Centralflygplatsen är tänkt att bli en av de största i Europa och ska kunna ta emot 50 miljoner resenärer om året. Kostnaden beräknas till 20–30 miljarder złoty (48–72 miljarder svenska kronor). Den ska ersätta Chopinflygplatsen i Warszawa, som enligt polska luftfartsverket snart nått gränsen för hur mycket den kan expandera.

Enligt Rafał Milczarski, chef för statliga flygbolaget Lot, kommer den nya flygplatsen att öka bolagets möjligheter att utvecklas dynamiskt på ett sätt som inte vore möjligt utan centralflygplatsen.

Det officiella beslutet ska offentliggöras i nästa vecka.

Finansminister Mateusz Morawiecki har tidigare sagt att en ny flygplats mellan Warszawa och Łódź bör bli en stor internationell knutpunkt, och enligt premiärminister Beata Szydło ska flygplatsen visa att Polen är ett dynamiskt utvecklingsland. PiS-ledaren själv, Jarosław Kaczyński, vill visa att Polen i alla bemärkelser är ett stort europeiskt land. Han ser 2022 som deadline för projektet.

Experter menar emellertid att kostnaden sannolikt blir 45–50 miljarder, som Polen måste skaka fram på egen hand eftersom EUs fonder inte kan tas i anspråk för ett sådant projekt. En utbyggnad av lågprisflygplatsen Modlin fem mil norr om Warszawa skulle bli avsevärt billigare. (TVP och wB 18 sept 17)