Kaczyński mindre nöjd med Szydło än polackerna

Premiärminister Beata Szydło. Foto: flickr

Inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) talas allt intensivare om att premiärminister Beata Szydło kommer att få avgå och ersättas med partiledaren Jarosław Kaczyński.

Men en färsk undersökning visar att hennes regering har sitt högsta stöd ända sedan valsegern hösten 2015.

Drygt hälften, 52 %, tycker att Szydło är en bra premiärminister, 53 % uppskattar regeringens ekonomiska politik, vilket sannolikt handlar om det frikostiga flerbarnsbidraget som nu betalats ut i ett och ett halvt år.

Flest anhängare har regeringen som tidigare bland lågutbildade låginkomsttagare på landsbygden över 55 år.

Men enligt tabloidtidningen SuperExpress har PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och Szydło olika åsikter om den kampanj som ska visa polackerna det fördelaktiga i den domstolsreform som delvis stoppats av president Andrzej Duda.

Själv säger Szydło att hon inte tänker avgå.

Jag är varken trött eller utbränd, försäkrar hon ultrakonservativa TV Republika, och ser heller inget behov av en regeringsombildning.

Men spekulationerna fortsätter, och Rzeczpospolita har låtit opinionsinstitutet Cbos göra en undersökning av vad folket tycker.

En stor majoritet, 63 %, tycker inte att Kaczyński ska ersätta Szydło på posten som regeringschef. Nästan 17 % tycker däremot att det vore en bra idé. Resten tycker att det är svårt att ta ställning.

De som håller på Kaczyński är huvudsakligen äldre män med över 5000 złoty (12 000 svenska kronor) i lön som bor i mellanstora städer, visar undersökningen. (Rzeczpospolita, Polskie Radio, SuperExpress och wB sept 17)