Duda och Szydło allt mer uppskattade

Premiärminister Beata Szydło och president Andrzej Duda.
Montage: wB.

President Andrzej Dudas popularitet bara ökar. Idag stöds han av 75 % av väljarna, vilket gör honom till landets populäraste politiker, visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos. Bara 15 % av de svarande litar inte på presidenten.

Näst mest förtroendeingivande är premiärminister Beata Szydło med 57 % och populistledaren Paweł Kukiz med 51 %.

Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki tillhör också dem som polackerna litar på – 46 % tror på hans förmåga att sköta rikets finanser.

Minst förtroende har polackerna för försvarsminister Antoni Macierewicz, 54 % misstror honom. Macierewicz brukar tillsammans med Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), toppa listan över politiker som väljarna har lågt förtroende för. Misstron mot Kaczyński uppgår idag till 49 % – lika många har inget förtroende för Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Som god fyra i det här loppet kommer Ryszard Petru, partiledare i det liberala Moderna. 45 % av de svarande är skeptiska till honom.

Justitieminister Zbigniew Ziobro är man mer splittrad inför – 46 % tror på honom och 37 % gör det inte. (Onet.pl 22 sept 17)