Medborgaren kontra den statliga televisionen

En vanlig tv-tittare har fått nog. Han stämmer den statskontrollerade televisionen TVP för lögn, manipulationer och styrning av den allmänna opinionen. Han menar att detta strider mot grundlagen.

Han heter Waldemar Sadowski. Efter några dagars tittande på den statliga televisionens nyhets- och samhällsprogram blev hans förvåning och upprördhet över det han såg och hörde så stor att han bestämde sig för att stämma TVP. Sadowski räknar upp otaliga fall av manipulering av fakta och simpla lögner. Han står inte ut hur partiskt man väljer kommentatorerna och ”experterna”.

Sadowski kräver en ursäkt. Om han vinner rättegången tvingas TVP att be de polska medborgarna om ursäkt för kränkning av deras frihet och värdighet samt för att TVP visat verkligheten enbart utifrån det styrande partiets ideologiska premisser. TVP-ledningen kommer också att tvingas erkänna att deras agerande varit förkastligt och inte i överensstämmelse med gällande lag.

Sadowski medger att hans stämningsansökan kan avslås även om den är väl underbyggd. I så fall tänker han gå vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

En liten karamell i den dystra polska politiska verkligheten.

Dorota Tubielewicz Mattsson