– Pokot får inte vara Polens Oscarsbidrag

Ur filmen Pokot (Villebråd).
Pressbild.

Polska filminstitutet utsåg härförleden Agnieszka Hollands film Pokot (Villebråd) till Polens bidrag inför Oscarsgalan. Filmen, som bygger på Olga Tokarczuks bok Styr din plog över de dödas ben, handlar om hur naturen slår tillbaka mot människan och villebråden mot jägarna.

Nu kräver två organisationer på högerkanten att utnämningen av Pokot ska stoppas eftersom den är både antipolsk och antikatolsk. Den får inte representera Polen på prestigefyllda filmfestivaler ute i världen och särskilt inte inför Oscarsutdelningen, resonerar man. Bland initiativtagarna till protesten finns den famösa organisationen Det goda namnets beskydd (Alltså beskyddet av Polens goda namn).

Pokot har fått mycket goda recensioner, inte minst i USA, och renderade regissören Agnieszka Holland en silverbjörn på filmfestivalen i Berlin i februari.

Samma organisation agerade för ett par år sedan mot Paweł Pawlikowskis Oscarsbelönade film Ida, som inte heller föll styrelsen på läppen. Den ansågs inte betona den polska ståndpunkten i den polsk-judiska frågan under kommunisttiden.

De kräver också att kulturminister Piotr Glińskis beslut att sparka Filminstitutets chef Magdalena Sroka – ett beslut som redan tycks vara taget.(wirtualna polska och wB 5 okt 17)