Polisrazzia hos kvinnoorganisationer

Dagen efter de landsomfattande marscherna till försvar för kvinnors fri- och rättigheter gjordes en lång rad polisrazzior hos de polska kvinnoorganisationerna. Det rapporterar Centrum Paw Kobenet (Centrum för kvinnors rättigheter)

Såväl i Warszawa som i Gdańsk och Łódź trängde polis in i lokalerna. De hade med sig tillstånd att söka efter dokumentation som kunde styrka att organisationen fått projektbidrag från Justitiedepartementet under åren 2012-2015.

Aktionen var väl koordinerad, samtliga datorer beslagtogs, liksom flera pärmar med dokumentationen.

Vi befarar att detta är en förevändning eller en varningssignalsignal så att vi inte engagerar oss i handlingar som inte överensstämmer med det regerande partiets politiska och ideologiska linje, som till exempel Svarta Protesten, skriver Centret på sin hemsida. Liknande genomsökningar gjordes på flera filialer till Centrum för kvinnors rättigheter och andra kvinnoorganisationer.

Dorota Tubielewicz Mattsson