TV-jurist vägrar ha sex med kvinnor som demonstrerat

TV-juristen Roman Sklepowicz .
Foto: FB.

Ingen i Polen visste vem statskontrollerade TVPs juridiska expert Roman Sklepowicz var. Inte förrän nu. Sklepowicz har nämligen kommenterat tisdagens protestmarscher till försvar av kvinnors fri- och rättigheter.

De snygga brudarna går på diskotek, och de fula, de som inte vill knulla går och demonstrerar, sade Sklepowicz till nättelevisionen ”wRealu24”.

Kvinnor som deltar i demonstrationer inte vill ”bli påsatta”, hävdade han och redogjorde för hur han själv stod där och bedömde vilken av de han skulle kunna ”sätta på”.

Den här? Å nej, herregud! stod Roman Sklepowicz och tänkte för sig själv när han såg kvinnorna marschera förbi. Och han kom fram till att ingen ”skulle vilja knulla dem, därför går de i den här demonstrationen”.

Intervjuaren började gapskratta.

De sociala medierna har reagerat kraftigt: ”tölpar, troglodyter” var de oftast förekommande orden. Men vad visar Sklepowicz utspel? Det visar att de nuvarande makthavarna tillåter vad som helst så länge det överensstämmer med deras politiska mål (det gäller såväl ultranationalister, misogyna individer och andra). Det visar dessutom vilka tanketrender som är gällande i delar av samhället och vilken moralisk, etisk och intellektuell nivå de representerar. Det visar att kvinnors fri- och rättigheter i allra högsta grad är hotade i Polen. Av en annan åsikt är möjligen statliga TVP som regelbundet anlitar sexdemonen Sklepowicz som juridisk expert.

Sklepowicz har bett om ursäkt på sin FB-sida.

Jag ville vara rolig, säger han. Efter några timmar avlägsnade han dock sin ursäkt från FB.

Journalisten och välgörenhetsarrangören Jerzy Owsiak föreslår nu en kollektiv stämningsansökan mot Sklepowicz som över en natt blivit känd i hela Polen. Kvinnoorganisationer ämnar göra en anmälan till Mediernas etiska råd. Vill han måhända bygga en politisk karriär inom regeringspartiet på det?

Dorota Tubielewicz Mattsson