PiS ökar men Duda och Szydło tappar i popularitet

Premiärminister Beata Szydło och president Andrzej Duda.
Montage: wB.

För första gången sedan i mars tappar president Andrzej Duda nu stöd i opinionen. Enligt en undersökning av opinionsinstitutet Ibris är det färre som tycker att han sköter sig bra och fler som tycker att han sköter sig dåligt. Det skriver tidningen Rzeczpospolita.

När Duda lade in sitt veto mot två kontroversiella domstolslagar som skulle ha gett justitieministern/riksåklagaren mycket stor makt över domstolsväsendets högsta organ gick opinionssiffrorna upp, men nu när han själv lagt fram nya förslag som flyttar över en del av inflytandet till presidenten faller de igen.

Premiärminister Beata Szydło är i samma situation, en tidigare ökad popularitet har minskat igen. Troligen eftersom hon inte deltar särskilt mycket i den offentliga debatten, analyserar Ibris.

För regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) går det emellertid fortsatt uppåt. Enligt den senaste opinionsundersökningen ökar partiet till 40 % (+2). I gengäld minskar Kukiz’15, som ofta backar upp PiS, till 7 % (-1).

Att Kukiz’15 tappar röster kan bero på att partiledaren Paweł Kukiz varit sjuk en tid och inte befunnit sig i det politiska rampljuset.

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) ökar till 21 % (+1), Moderna ligger kvar på 9 % och Medborgarplattformens tidigare koalitionsparti Bondepartiet (PSL) på 5 % – inte ens tillsammans skulle de få mer än 35 % om det vore val idag. Anledningen tros vara att partierna inte har någon tydlig linje mot regeringspartiet. Goda dagar för PiS alltså.

Vänstern gör inte mycket väsen av sig – Vänsteralliansen (SLD) klarar sig precis över gränsen till parlamentet med sina 5,3 % och det unga Tillsammans landar på 3,6 %.

Under hösten utser partierna sina kandidater för de kommande kommunalvalen, vilket sannolikt kommer att påverka siffrorna. (Rzeczpospolita 8 okt 17)