Trump hyllar polsk 1700-tals-general

General Kazimierz Pułaski. Bild: wikipedia.

I en proklamation på General Pulaski Memorial Day den 11 oktober hyllade USAs president Donald Trump den polske 1700-talsgeneralen Kazimierz Pułaski, som deltog i det amerikanska frihetskriget.

Pułaskis heroiska insats under det amerikanska frihetskriget har hjälpt till att forma vårt lands historia, sade Trump. Pułaski visade mod som soldat och exceptionellt ledarskap som officer. General Pułaski är internationellt känd för att ha kämpat för friheten både i sitt hemland Polen och i USA.

Som ett erkännande av hans osjälviska hängivenhet mot vårt land beviljade kongressen honom 2009 hedersmedborgarskap, sade Trump. Endast åtta personer har fått denna utmärkelse i USA.

Trump avslutade med att tala om de 9,5 miljoner amerikaner som är av polsk härkomst.

De bär general Pułaskis arv vidare genom att skydda våra gemensamma värderingar, stärka vårt kulturarv och tjäna i våra väpnade styrkor. De påminner oss om att historien om Polen liksom historien om Amerika är historien om ett folk som aldrig har förlorat hoppet, aldrig låtit sig brytas ner och aldrig glömt vem de är, sade han.

Pułaski var 34 när han dog ombord på ett fartyg I USA. Han är känd som det amerikanska kavalleriets fader. (Polskie Radio 11 okt 17)