Sikorski kräver en ursäkt av Kaczyński

Förre utrikesministern Radosław Sikorski.
Foto: wikipedia.

En offentlig ursäkt och 30 000 złoty till Fundacja dla Polski (Stiftelsen för Polen) kräver förre utrikesministern Radosław Sikorski av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som hävdat att Sikorski i samband med flygolyckan vid Smolensk begått ett diplomatiskt förräderi.

För ett år sedan sade Kaczyński till nyhetsbyrån PAP att utrikesdepartementet fifflade efter flygolyckan 2010. Polens viceambassadör i Moskva skulle ha skrivit en note* om katastrofen och sedan smusslat undan den på initiativ av Sikorski.

Det kallas diplomatiskt förräderi och är ett allvarligt brott enligt strafflagen, sade PiS-ledaren.

Han antyder också att det faktum att president Lech Kaczyński, hans tvillingbror, inte reste till Katyń samtidigt som Tusk var ett resultat av ett politiskt spel, väl så allvarligt i sig.

Sikorski, som var utrikesminister 2010, stämde PiS-ledaren för ärekränkning och förtal.

På onsdagen vittnade den f.d. biträdande utrikesministern Artur Nowak-Far.

Jag kan inte erinra mig att något sådant skedde, sade Nowak-Far. Och inom diplomatin finns inga möjligheter att återkalla en note.

2010 var det 70 år sedan Katynmassakern, då Röda armén avrättade över 20 000 polska reservofficerare i skogarna kring Smolensk. Inför minneshögtidligheterna bjöd Rysslands president Vladimir Putin in den premiärminister Donald Tusk, som sedan maktskiftet 20097 ansträngt sig att normalisera relationerna med både Ryssland och Tyskland. På initiativ av sin bror Jarosław Kaczyński reste den Moskvafientlige presidenten med en egen delegation till Katyń för att högtidlighålla minnet av offren. Resan slutade med att presidentens plan kraschade vid landningen, och Jarosław Kaczyński har sedan dess försökt hitta syndabockar för flygkraschen. Ett av spåren har varit att Tusk, som senare valdes till ordförande i Europeiska rådet, skulle ha varit inblandad i olyckan och tjänstemän i Tusks administration dras inför domstol. Utredningar och rättegångar om eventuellt ansvar för olyckan har avlöst varandra i åratal, och i dagens politik har de huvudsakligen till syfte att misstänkliggöra Tusk. Som f.d. ordförande i Europeiska rådet skulle Tusk kunna locka många väljare i presidentvalet 2020. (onet.pl och natemat.pl 12 okt 17)

* Note – skriftliga meddelanden mellan ett lands utrikesdepartement och ett annat lands ambassad)