Ambassadör beklagar Polen-artikel i DN

Myndigheten IPN (Nationella Minnesinstitutet), som har till uppgift att undersöka kommunistiska och nazistiska brott mot den polska nationen, föreslås nu också kunna åtala personer som hävdar att polacker deltagit i Förintelsen av polska judar.

Den svenska historikern Ingrid Lomfors anklagar därför i en artikel i DN den polska regeringen för att vilja dölja den polska antisemitismen och Polens deltagande i Förintelsen. Lomfors menar att den nationalistiska regeringen vill stärka patriotismen bland medborgarna och därför försöker förbättra historien så att den judiska minoriteten berövas rätten till sitt kulturarv.

Jag har läst artikeln med sorg och indignation, säger Polens ambassadör i Sverige, Wiesław Tarka, till Polskie Radio. Det finns många förenklingar och en del rent felaktiga uppgifter. Det saknas inte historiker i Sverige och jag hoppas att de ska ta upp en diskussion med fru Lomfors om detta.

Lomfors nämner dokumenterade fall om polacker som mördar judar och hänvisar till böcker av historierna Tomasz Gross och Jan Grabowski.

Ingrid Lomfors är chef för Forum för Levande historia, som sorterar under kulturdepartementet. (onet.pl 18 okt 79