Amnesty: Demonstrationsfriheten hotad i Polen

Warsawa 20 juli 2017. Polisen bildar en kedja framför gatan som leder till polska parlamentet. ©Amnesty International/Barbora Černušáková

Polska myndigheter tar till kraftåtgärder mot fredliga demonstranter i ett försök att avskräcka från framtida demonstrationer, visar en ny rapport från Amnesty International.

Rapporten ”Poland: On the streets to defend human rights” dokumenterar hur myndigheterna använder sig av övervakning, trakasserier och åtal för att upplösa och förhindra demonstrationer. Sedan 2016 har tusentals människor demonstrerat fredligt mot repressiv lagstiftning, bland annat gällande kvinnors rättigheter och lagstiftning som hotar rättssäkerheten.

– Samtidigt som Polens regering fortsätter att skärpa kontrollen över rättsväsendet växer det folkliga motståndet. Men regeringen gör allt de kan för att försöka stoppa protesterna. Polisen övervakar, trakasserar och till och med åtalar demonstranter enbart för att de höjer sina röster, säger Barbora Černušáková, Polenresearcher på Amnesty International.

Läs vidare >>