Smolenskkommissionen kan ha hittat spår av explosion

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

I en av de svarta lådorna på Smolenskplanet registrerades en explosion, och Smolenskkommissionen arbetar nu med att säkerställa att det inte kan vara något annat. Det sade i veckan försvarsminister Antoni Macierewicz. Ända sedan dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis plan störtade utanför Smolensk den 10 april 2010 och alla 96 ombord omkom har han hävdat att presidentens plan skulle ha utsatts för ett politiskt attentat på initiativ av den ryske presidenten Vladimir Putin. Han anser också att dåvarande regeringschefen Donald Tusk hjälpt Moskva att sopa undan spåren för att det skulle se ut som en olycka.

Trots flera officiella utredningar, en rysk och ett par statliga polska, som genomfördes direkt efter olyckan letar Macierewicz fortfarande efter spår som ska bevisa att den Rysslandskritiske Kaczyński blev martyr för sina politiska åsikters skull.

Försvarsministerns uttalande mottogs med vis skepsis – flera internationella forensiska laboratorier i Europa och USA har undersökt prover från presidentplanet utan att hitta något som tyder på något annat än en olycka.

Men nu bekräftar den av ministern tillsatta Smolenskkommissionen att en explosion kan ha registrerats av en av de svarta lådorna.

Smolenskolyckan har blivit ett viktigt politiskt redskap för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess ordförande Jarosław Kaczyński, tvillingbror till den förolyckande presidenten, i kampen mot oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) som tidigare hade regeringsmakten. Inte bara Tusk, som sedan 2015 är ordförande i Europeiska kommissionen, utan även en rad andra personer i hans regering och administration anklagas för att på något sätt ha varit inblandade i olyckan. Bortsett från det politiska attentatet anses nämligen den dåvarande regeringens tjänstemän ha slarvat med förberedelserna till presidentens resa, vilket skulle ha lett till flygkraschen. För att medborgarna inte ska glömma bort olyckan hålls politiska möten den 10 varje månad utanför presidentpalatset. Partiet arbetar dessutom för att monument över den döde presidenten ska resas i varje stad och partiledaren ropar i obehärskade utfall att oppositionen mördade hans bror. (Polskie Radio och wB 20 okt 17)