Polskt par hedras med israelisk utmärkelse

Skärmdump från Polskie Radio.

I veckan fick 99-åriga Aleksandra Cybulska besök på vårdhemmet av en representant för den israeliska ambassaden. Tillsammans med sin avlidne man räddade Cybulska ett judiskt barn undan Förintelsen under andra världskriget och därför har de tilldelats utmärkelsen Rättfärdig bland folken och en medalj med ett citat ur judarnas religiösa skrift Talmud: Var och en som räddar liv räddar hela världen.

Över 26 000 personer i världen, bland dem 6700 polacker, har fått den israeliska utmärkelsen, som delas ut till icke-judar som med risk för sitt eget liv räddade judar undan Förintelsen under andra världskriget. Den delas ut av stiftelsen Yad Vashem, den israeliska myndigheten för nationens hågkomst.

Andra kända personer som tilldelats utmärkelsen är socialarbetaren Irena Sendler, historikern och politikern Władysław Bartoszewski, den tyske affärsmannen Oskar Schindler och hans hustru Emilie, den svenska diplomaten Raoul Wallenberg och paret Valdemar och Nina Langlet, helgonet Birgitta Hesselblad med flera. (Polskie Radio och wB 20 okt 17)