IPN får inte öppna polska krigsgravar i Ukraina

Runt 100 000 polacker mördades av Ukrainska Upprorsarmen i Volhynienområdet 1943-44. Foto: wikipedia.

Relationerna mellan Polen och Ukraina är såriga – inte minst beroende på Volhynien-massakern 1943–44, då den nationalistiska Ukrainska upprorsarmén (UPA) med stöd av den lokala befolkningen anföll ett hundratal polska orter och 100 000 polacker miste livet.

År 2013 ville dåvarande oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att parlamentet skulle anta en resolution som klassade Volhynien-massakern som folkmord. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński ansåg att mördandet var att jämställa med nazistiska dödsläger som Auschwitz.

Resolutionen blev mildare – händelserna i Volhynien betecknades som etnisk rensning på gränsen till folkmord.

PiS är nu i regeringsställning och förra hösten uppgraderade parlamentet massakern i Volhynien till folkmord och beslöt att den 11 juli skulle bli nationell helgdag till offrens minne. Bara ett par veckor efteråt införde det ukrainska parlamentet en helgdag den 23 mars till minne av offren för det folkmord som polackerna bedrivit mot ukrainare 1919–1951, något som den polska regeringen fann upprörande.

Nu har IPN (Nationella Minnesinstitutet), den polska myndighet som undersöker nazistiska och kommunistiska brott mot nationen, begärt att få öppna offrens gravar för nya undersökningar av deras kvarlevor.

Kulturminister Piotr Gliński har tillsammans med biträdande utrikesminister Bartosz Cichocki och professor Krzysztof Szwagrzyk från IPN besökt Kiev för att diskutera saken. De hade knappt hunnit lämna staden förrän Ukrainas Minnesinstitut lade ut ett meddelande på sin webbplats, där man konstaterade att det inte finns behov av ytterligare undersökningar.

Det är obegripligt att ett land som vi har goda relationer med, ett land vars tala vi för på den europeiska arenan, ett land som vi stöder i många sammanhang varje dag, blockerar vårt arbete trots att det inte kommer att ge några problem, säger en upprörd professor Szwagrzyk till statliga TVP. Det här kan komma att bli dyrt för Ukraina.

Vi talar inte om några nya monument som kan uppröra känslorna, bara om att få öppna gravar och göra djupare undersökningar. Detta måste tolkas som ett uttryck för en negativ inställning till våra polska förhoppningar, säger Szwagrzyk. Det är mycket illa för de polsk-ukrainska förbindelserna och skadar särskilt den ukrainska staten. (Polskie Radio och wB 26 okt 17)