Tomasz Piątek nomineras till Pressfrihetspriset 2017

Reportern Tomasz Piątek nomineras till Pressfrihetspriset 2017
Foto: Mariusz Kubik.

För två år sedan hade det varit otänkbart att en journalist skulle dras inför en militärdomstol i Polen, och avsikten är att skrämma hela yrkeskåren, säger journalisten Tomasz Piątek till Reportrar utan gränser (RSF). Piątek, som är grävande journalist på tidningen Gazeta Wyborcza, har anmälts till Militärdomstolen för sin granskning av försvarsminister Antoni Macierewicz, och för sin mycket kritiska bok Macierewicz i jego tajemnice (Macierewicz och hans hemligheter). Granskningen lyfter fram förbindelserna mellan ministern och personer som är knutna till den ryska underrättelsetjänsten.

Piątek riskerar upp till tre års fängelse. Sedan boken publicerades i somras har den varit föremål för våldsamma attacker av media nära makten och reportern lever under stort hot.

Det skriver organisationen Reportrar utan gränser (RSF) i ett pressmeddelande. Den 7 november presenterar Reportrar utan gränser (RSF) och franska TV5-Monde dem som tilldelats Pressfrihetspriset. 18 journalister och medieföretag är nominerade, bland dem Tomasz Piątek. Tre av dem kommer att kommer då att få ta emot utmärkelsen.

Prisceremonin äger rum i Strasbourg som en del av World Forum for Democracy.

Sedan 1992 har RSF-TV5 Monde-priset bidragit till utvecklingen av informationsfriheten genom att belöna journalister och medier som har utmärkt sig för att försvara eller främja informationsfrihet. Förutom den hedersamma utmärkelsen tilldelas vinnarna vardera 2500 euro.

Organisationen OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) har begärt en förklaring till försvarsdepartementets agerande vad gäller anmälan till militärdomstolen.

Det är ett hot mot mediefriheten när en reporter riskerar att ställas inför militärdomstol för att han gör sitt jobb och publicerar en rapport om en regeringsmedlem, menar OSSE.

Även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har reagerat. I rapporten om de mänskliga rättigheterna i Polen som kom häromdagen nämns Tomasz Piątek som ett exempel på den försämrade mediefriheten i landet. (RSF och wB 26 okt 17)