Temperaturhöjning ”bevisar” explosion

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz gick för en vecka sedan ut och berättade att det i de svarta lådorna på Smolenskplanet registrerades en explosion, och Smolenskkommissionen arbetar nu med att säkerställa att det inte kan vara något annat.

Idag kommer uppgifter om att det som registrerats är en plötslig temperaturhöjning sekunderna före kraschen samtidigt med en plötslig nedgång i vertikal och lateral acceleration, uppger kommissionen.

När president Lech Kaczyńskis plan störtade i dimman utanför Smolensk den 10 april 2010 spreds rykten om att planet utsatts för ett politiskt attentat. En rysk haverikommission kom fram till att missbedömningar från besättningen orsakat flygolyckan. En statlig polsk kommission misstänkte att trafikledarna på den ryska flygplatsen också gjort misstag, men att en stor del av ansvaret låg hos det regemente som hade hand om presidentens och regeringens flygresor. Tretton flyggeneraler fick sparken och regementet avvecklades.

Men presidentens bror, Jarosław Kaczyński, och nuvarande försvarsministern Antoni Macierewicz misstänkte att flygkraschen var ett politiskt attentat, initierat av Moskva som ville bli av med en viktig antirysk politiker i Polen. Så snart PiS vunnit valet för två år sedan öppnades Smolenskkommissionen upp igen med nya experter och med den explicita uppgiften att hitta bevis för ett attentat.

En rad internationella forensiska laboratorier har gått igenom prover från offrens uppgrävda kvarlevor utan att hitta något spår av sprängämnen.

Efter en provsprängning på en replik av flygplansmodellen konstaterade man i våras att det måste skett en termobarisk explosion på planet och idag har man registrerat en temperaturhöjning.

Smolenskolyckan har blivit ett viktigt politiskt redskap för PiS-ledaren i kampen mot oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) som tidigare hade regeringsmakten. Inte bara dåvarande regeringschefen Donald Tusk utan även en rad andra personer i hans regering anklagas för att på något sätt ha varit inblandade i olyckan. Bortsett från det politiska attentatet anses den dåvarande regeringens tjänstemän ha slarvat med förberedelserna till presidentens resa, vilket skulle ha lett till flygkraschen. För att medborgarna inte ska glömma bort olyckan hålls politiska möten den 10 varje månad utanför presidentpalatset, där Kaczyński ropar ut att oppositionen mördade hans bror. (Polskie Radio och wB 27 okt 17)