Dyrt att hålla ordning på Smolenskdemonstrationerna

Poliser utanför presidentpalatset 10 juni 2017..
Bild från Facebook.

De månatliga Smolenskmötena är numera ganska stökiga tillställningar, och den 10 oktober i år var 1790 polismän avdelade för att upprätthålla ordningen bland demonstranter, som huvudsakligen är sympatisörer till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), och motdemonstranter, som sympatiserar med oppositionen.

De 1790 poliserna hade med sig 132 vanliga polisbilar och 190 andra polisfordon. Kostnaden beräknas till 325 000 złoty.

Manifestationen inleds med en gudstjänst i en närbelägen kyrka, varefter demonstranterna med präster och krucifix går i procession till presidentpalatset, där PiS-ledaren Jarosław Kaczyński eldar massorna med hätska tal.

Motdemonstranterna hålls skilda från PiS-anhängarna av stängsel, och kostnaden för dem tillkommer. Men eftersom fängelseinterner sätts att rengöra dem efteråt kostar just den detaljen ingenting, noterar oko.press, som granskat polisens utgifter.

Sammanlagt har det sedan maktskiftet 1 november 2015 gått åt 23 000 arbetsdagar för Warszawapolisen. Lönen för dessa 23 000 ”polisdagar” samt fordonsbränsle har kostat skattebetalarna 4 817 000 złoty (cirka 12,5 miljoner svenska kronor).

Men den totala kostnaden för Smolenskceremonierna offentliggörs sannolikt aldrig, skriver oko.press. Det finns mycket dolda kostnader – vissa myndigheters verksamhet begränsas på Smolenskdagarna och delar av centrala Warszawa stängs av. Dessutom har förutom Kaczynski alla höjdare inom PiS, inklusive president Andrzej Duda, premiärminister Beata Szydło och alla ministrar, parlamentets talmän, gruppledare osv, som befinner sig i Warszawa i princip skyldighet att närvara – och de flesta av dem har livvakter. Kostnaden för dem är inte inräknad.

Totalkostnaden har ökat avsevärt sedan PiS kom till makten. (oko.press 27 okt 17)