Biskoparna fördömer Halloween

Halloweenpumpa kan vara skrämmande för de små.
Foto: G. Lindberg.

Katolska kyrkan är ingen vän av det Halloween-firande som sedan ett par decennier spritt sig över Europa. De polska biskoparnas talesperson Paweł Rytel-Andrianik har tagit bladet från munnen och fördömer detta hedniska umgänge med spöken och onda andar.

Halloween är en hednisk sed som är oförenlig med kultur och tradition i Polen. Halloweenfirandet är helt motsatt den atmosfär av bön och reflektion som vi känner på Allhelgonadagen och Alla Helgons dag, säger Rytel-Andrianik. Påve Benedikt XVI har sagt att Halloween främjar en dödskult, driver den unga generationen mot en esoterisk magi och angriper heliga och andliga värderingar. I Polen är de första dagarna i november en minnesdag för de döda, för bön och för reflektioner över meningen med livet, och Halloween är helt enkelt inte förenligt med andan under de dagarna, det är en förnekelse av de grundläggande kristna värdena.

Det är inte så att kyrkan kräver att alla sörjer och gråter under de här dagarna, säger biskoparnas talesperson, tvärtom är det en glad tid, och föräldrarna bör låta barnen gå med i helgonprocessioner i stället för att låta dem klä ut sig i konstiga dräkter, råder Rytel-Andrianik.

Halloween är helt enkelt en keltisk tradition, främmande för kristendomen. Det är ingenting som vi har antagit i Polen, och det går inte att jämka ihop upptåg i chockerande kläder med vår tradition att be för de avlidnas själar. Studier visar att många av de små Halloweenfirarna kan bli rädda eller få mardrömmar av alla spöken och onda andar, och det är inte bara ett oskyldigt skämt utan kan ha allvarliga konsekvenser, understryker Rytel-Andrianik. (fakty.interia.pl 30 okt 17)