Szydło bland världens mest inflytelserika kvinnor

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: P. Tracz. flickr.

Premiärminister Beata Szydło ligger på 31 plats i tidskriften Forbes lista över världens mest inflytelserika kvinnor – skälet är regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) familjeprogram 500+ som når över två och en halv miljon barnfamiljer. Familjepolitiken ska få medborgarna att föda fler barn, locka hem dem som jobbar utomlands och bildar familj där och därmed vända den negativa befolkningstrenden.

Listan toppas av Angela Merkel, men Szydło kommer före popstjärnan Beyoncé och Hillary Clinton, skriver den regeringskritiska nyhetsportalen natemat.pl.

Och det måste kännas bra för Szydło, även om det nyligen kommit uppgifter om att hon får sitta kvar som regeringschef. Beskedet kommer från Ryszard Terlecki, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) riksdagsgrupp. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński aviserade ju en regeringsombildning redan i somras. Sedan dess har politiskt intresserade roat sig med att spekulera i vilka ministrar som kommer att få gå, och många har satt en slant på Szydło själv. Hon är visserligen premiärminister men det är Kaczyński som avgör vem som är minister. Förra gången PiS hade makten, 2005–07, var Kazimierz Marcinkiewicz insatt som regeringschef, men så snart han visade sig ha egna idéer på det politiska området blev han avsatt och Kaczyński tog själv över premiärministerposten själv. Med det i minnet har polackerna bara väntat att detsamma skulle ske med Szydło och man är mest förvånad att Szydło har fått sitta kvar så här länge.

På senare tid har hon legat lågt medan Kaczynski själv har låtit sig intervjuas oftare än vanligt. Men hon sade nyligen till ultrakonservativa TV Republika att hon inte har några som helst planer på att avgå.

Uppgifterna om att hon skulle vara utbränd är gripna ur luften, försäkrade hon. Och det kan naturligtvis vara sant.

Väljarna tycker om henne – tillsammans med president Andrzej Duda toppar hon sedan länge listorna över landets mest populära politiker. Kaczyński själv tävlar med försvarsminister Antoni Macierewicz om platsen som minst populära politikern.

Populariteten till trots – Szydłos position är inte avundsvärd. Någon egen politik kan hon knappast driva, om hon inte följer partiledarens anvisningar väger hon lätt. Det är en besvärande situation för en regeringschef. (Polskie Radio, natemat.pl och wB)