Läkemedel med marijuana är nu lagligt

Sedan månadsskiftet är läkemedel med marijuana nu tillåtet för medicinskt bruk i Polen. Enligt de nya reglerna ska den smärtstillande substansen utvinnas från importerade plantor för tillverkning av receptbelagda läkemedel inom landet. Innan läkemedlen ska kunna skrivas ut måste de godkännas av polska Läkemedelsverket.

Det finns nästan 15 000 apotek i Polen och 90 % av farmaceuterna är legitimerade drogtillverkare, men det kommer att finnas kurser för dem som vill uppdatera sina kunskaper på området, uppger Polska Farmaceutkammaren. Man beräknar att det finns 300 000 patienter som kan komma att kvalificera sig för behandling med marijuanapreparat mot kronisk smärta, illamående i samband med kemoterapi, spastiska symptom vid multipel skleros och läkemedelsresistent epilepsi.

Ett gram av medicinsk marijuana beräknas kosta mellan 50 och 60 złoty (125–150 svenska kronor) och en månadslång behandling 2 000 złoty (5 000 kr), uppger Polska Farmaceutkammaren.

Frågan om att tillåta marijuana för medicinsk behandling väcktes av den förre rapparen Piotr Liroy-Marzec, som 2015 valdes in i parlamentet för missnöjespartiet Kukiz’15. Liroy anser egentligen att polackerna själva ska få odla cannabis för medicinering, men accepterar att det tills vidare handlar om importerade produkter. (Polskie Radio och wB 2 nov 17)