Szydło tappar stöd inför regeringsombildningen

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz. flickr.

Inför den aviserade regeringsombildningen i mitten av november går diskussionens vågor höga: vem ska få gå, vilka får stanna? Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är den som bestämmer, och han sitter i förhandlingar med presidenten för att få ett slut på konflikten om domstolarna. Förhandlingsargument är ökat inflytande för presidenten mot att han släpper sitt veto.

Det finns två departement där presidenten enligt grundlagen ska ha ett tydligt inflytande. Det ena är UD och där skulle ökad makt gå ut över utrikesminister Witold Waszczykowski. Eller får han gå?

Det andra är försvarsdepartementet. Presidenten är överbefälhavare i fredstid men det har försvarsminister Antoni Macierewicz struntat fullständigt i.

Även premiärminister Beata Szydłos ställning är osäker – det anses allmänt att Kaczyński förr eller senare kommer att peta henne och själv ta över.

I tidigare opinionsmätningar har Szydło haft en stark ställning – tillsammans med president Andrzej Duda har hon varit landets mest populära politiker. Men väljare är ett flyktigt släkte – efter veckor av spekulationer om att Kaczyński själv vill bli regeringschef visar det sig att Szydło inte är lika uppskattad som tidigare. 50,5 % av de svarande i en undersökning som opinionsinstitutet Ibris gjort för tidningen Rzeczpospolita. 35 % anser att hon bör stanna och nästan 14 % har ingen uppfattning.

Enligt en artikel i den regerinsgtrogna nättidningen Sieci Prawdy kommer PiS-ledaren Jarosław Kaczyński att själv inta premiärministerns taburett på Självständighetsdagen den 11 november. Orsaken uppges vara problem med beslutsfattandet – det har länge sagts att hon har svårt att lösa konflikter mellan starka viljor i regeringen.

Men sociologiprofessorn Jadwiga Staniszkis menar i en annan tidningsartikel att Kaczyński verkar vara trött – han väntar bara på ett tillfälle att ta ett steg tillbaka, säger hon. (Rzeczpospolita, Siecy Prawdy, Wprost och wB 6 nov 17)