Duda vill skärpa abortlagen

President Andrzej Duda. Foto: Radosław Czarnecki, wikipedia.

Kampen om rätten till abort fortsätter i Polen. De tongivande politikerna bearbetar debattklimatet för att kunna inskränka möjligheterna att abortera gravt missbildade foster.

När det gäller abort av svårt handikappade foster missbrukas abortlagen i Polen, säger president Andrzej Duda till prästägda TV Trwam. Bestämmelserna måste definitivt skärpas.

Förra hösten föreslog en grupp abortmotståndare att den stränga abortlagen i Polen skulle skärpas. Eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är positivt till totalförbud räknade man med att frågan nu snart skulle vara löst.

Så blev det inte – miljontals kvinnor och män protesterade och den stora demonstrationsdagen, 3 oktober, kallades den svarta måndagen. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński konstaterade beklagande att man fick skrinlägga planerna. I stället infördes ekonomiskt stöd till familjer som låter gravt missbildade och ohjälpligt sjuka barn födas.

Enligt den nuvarande lagen är abort förbjudet utom i tre specificerade fall: om moderns liv är i fara, vid svåra fosterskador eller om graviditeten tillkommit under våldtäkt eller incest. Utöver det har vårdpersonal rätt att åberopa sitt samvete och vägra medverka vid avbrytandet av en graviditet. Efterhand som landets viktigaste politiska beslutsfattare tillkännager att de är emot abort blir det allt svårare att hitta vårdpersonal som vill förknippas med fosterundersökningar och avbrytande av graviditeter.

I september krävde abortmotståndarna än en gång att aborträtten ska inskränkas. De fick stöd av såväl högskoleminister Jarosław Gowin som vice justitieminister Patryk Jaki, och den 3 oktober återkom de omfattande demonstrationerna mot totalförbud.

Men det finns också grupper som arbetar för en uppluckring av abortlagen. Kampanjen Rädda Kvinnorna 2017 föreslår ökad aborträtt, subventionerade preventivmedel och möjlighet att köpa dagen efter-piller utan recept, vilket förbjöds tidigare i år. Skärpt abortlag innebär i allmänhet fler osäkra aborter med skador som sedan ska hanteras av sjukvården.

EU ifrågasätter ett totalförbud som riskerar att inskränka de mänskliga rättigheterna. Regeringen anser att det är ett utslag av klåfingrighet och menar att EU måste reformeras så att det bättre motsvarar vad medlemsländerna vill ha EU till. (Polskie Radio och wB 7 nov 17)