Storflygplats i centrala Polen klar 2027

Chopinflygplatsen i Warszawa är snart för liten.
Foto: wikimedia commons

Om tio år ska den nya internationella storflygplatsen i centrala Polen att kunna tas i bruk, skriver regeringen i ett uttalande på tisdagen.

Polens största internationella flygplats i Warszawa når toppen för sin kapacitet om ett par år och kan då inte byggas ut mer. Samtidigt ökar antalet flygresenärer hela tiden – enligt polska Luftfartsverket var den ökningen 12 % under det senaste året.

Med den nya centralflygplatsen siktar regeringen på att 94 miljoner resenärer ska passera polska flygplatser år 2025.

Flygplatsen, som kommer att omfatta 3000 hektar mark, ska byggas vid Baranów, fyrtio kilometer från Warszawa, uppger Mikolaj Wild, den regeringstjänsteman som har ansvar för projektet. Inledningsvis räknar man med 45 miljoner passagerare om året men så småningom siktar man på 100 miljoner. Tillsammans med väga och järnvägar som byggs i anslutning till flygplatsen har kostnaden beräknats till 30–35 miljarder złoty (75–87 miljarder svenska kronor). Även företagsparker, utställningscenter, konferenscenter och kontorsbyggnader ska byggas i anslutning till flygplatsen.

Polen är idealiskt för en ny internationell storflygplats, menar regeringen. Över Polen möts flyglinjerna mellan metropoler som Los Angeles och Tel Aviv, Wien och Tokyo, Shanghai och Paris eller New York och Teheran. Genom sitt läge kan den nya centralflygplatsen erbjuda bekväma förbindelser till Fjärran Östern och Nordamerika. (Polskie Radio 8 nov 17)