Szydło: Vi har vunnit första halvlek

Premiärminister Beata Szydło. Foto: KPRM, flickr.

Jag skulle vilja jämföra regeringen med det polska landslaget i fotboll, och jag anser att vi har vunnit första halvlek. Det säger premiärminister Beata Szydło till Financial Times när hennes regering nu suttit halva mandatperioden.

Den brittiska tidningen konstaterar att den snabba ekonomiska tillväxten medfört en höjd levnadsstandard för många, men att konflikterna med EU är många.

Szydło säger att eliterna har tappat kontakten med verkligheten och i stället ägnar sig åt att bygga på den byråkrati man själv skapat.

Människorna i Europa känner att Bryssel i stället skulle fokusera på sådant som medborgarnas säkerhet, arbetssituationen, ökad sysselsättning och höjda löner.

Det har lett till Brexit och den kris vi har nu, och vi måste diskutera de här frågorna, säger Szydło.

Brexit är en fråga som oroar Polen, som länge har sett Storbritannien som sin viktigaste partner i säkerhetsfrågor, och det bor runt en miljon polacker i landet skriver FT. Szydło betvivlar att det ska bli något genombrott i förhandlingarna före toppmötet i december men det brittiska budet om medborgerliga rättigheter tycker hon i princip är acceptabelt. (Financial Times 13 nov 17)